De juiste dekking bepalen

De kosten van de autoverzekering worden in grote mate bepaald door de soort dekking die je kiest. Bekijk snel met welke punten je rekening moet houden bij kiezen van een geschikte dekking

De verschillende soorten dekkingen van de autoverzekering

Er zijn globaal drie verschillende soorten autoverzekeringen. Sommige verzekeraars hebben hun eigen toevoegingen hierop maar hou rekening met:

De WA-verzekering

De schade die jij met je auto veroorzaakt wordt vergoed, eigen schade is voor je eigen rekening.

De WA+ of beperkte casco verzekering

Een WA verzekering maar nog net een beetje meer. Dat is de WA plus of ook wel beperkte casco genoemd. Vaak worden diefstal, inbraak en ruit, brand of stormschade ook gedekt. Hou er rekening mee schade vanuit een ongeluk niet verzekerd wordt.

Allrisk of volledig casco

De meest uitgebreide verzekering en tevens de duurste. Zowel de schade aan je eigen auto als de schade die je veroorzaakt hebt is gedekt.

Wat bepaald welke dekking het beste bij je past?

 

De leeftijd van je auto

stormschade-autoverzekeringEen oude auto is minder waard dan een nieuwe, logisch natuurlijk. Vaak kan het na verloop van tijd niet meer uit om een oudere auto volledig te verzekeren. Het geld wat je terug zou krijgen weegt niet op tegen de hoge premie van de verzekering. Hoe ouder je auto is, hoe minder hij waard is. Maar ook hoe uitgebreider de dekking die je kiest, hoe meer premie je betaald. Je kan over het algemeen uit gaan van de volgende richtlijnen:

Nieuw tot 5 jaar: Allrisk dekking

6 tot 9 jaar: WA plus

Vanaf 10 jaar: WA

De huidige waarde van je auto

Niet alle auto’s verminderen even snel in waarde. De bovenstaande lijst kan dan ook voor jouw auto niet op gaan. Is de dagwaarde na 7 jaar meer dan 25.000 euro? Dan kan het nog steeds interessant zijn om een allrisk verzekering te kiezen.

Je persoonlijke situatie

Soms heb je financiering nodig om je auto te kunnen bekostigen. Wanneer je deze auto WA verzekerd en onverhoopt totalloss rijdt zul je nog steeds de lening moeten afbetalen. Daarnaast heb je wellicht direct weer een auto nodig voor woon-werkverkeer. In zulke gevallen kan het verstandig zijn het zekere voor het onzekere te kiezen en gaan voor een allrisk verzekering

Vergelijk de verschillende goed met elkaar. Gebruik onze online vergelijkingstool om meerdere aanbieders naast elkaar te zetten.

“In Nederland is het verplicht om uw auto te verzekeren, ook als u hem vrijwel niet gebruikt. Is uw auto dusdanig oud of defect dat u hem eigenlijk niet meer nodig hebt? Verdien dan aan uw auto en verkoop hem aan eenĀ autosloop!”