Ongevallen inzittenden

Een verzekering is een vorm van zekerheid voor een (meestal) financiële compensatie ten gevolge van een onvoorziene gebeurtenis. Eigenlijk is het niets anders dan het afdekken van mogelijke nadelige gevolgen, zowel qua aansprakelijkheid als financiën.
Dit geldt uiteraard ook voor uw auto. Naast de verplichte WA-dekking, zijn er andere mogelijkheden om risico’s af te dekken met betrekking tot de autoverzekering. Een betrekkelijk veel vergeten onderdeel is de dekking voor ongevallen inzittenden.

Wat is een ongevallen inzittenden dekking?

Ongevallen inzittenden-dekking is een vrijwillig af te sluiten dekking binnen een autoverzekering. Deze dekking biedt een financiële uitbetaling wanner de inzittenden van een auto als gevolg van een ongeval zijn overleden of blijvende invaliditeit hebben opgelopen.

Wat zijn de voor-en nadelen?
Uiteraard heeft ook deze dekking zowel enkele voor- als nadelen.
Hieronder een korte opsomming.

Voordelen:
1. Altijd een geldelijke uitkering ongeacht de schuldvraag;
2. Uitkering ook indien schuld van de bestuurder;
3. Uitkering niet afhankelijk van de werkelijk geleden schade;
4. Uitkering ook bij onzichtbare schade, zoals hartaanval tijdens het autorijden.

Nadelen:
1. Uitkering alleen bij overlijden of blijvende invaliditeit;
2. Werkelijke schade kan hoger liggen dan is verzekerd;
3. Extra premie bovenop de standaard dekking van een autoverzekering.

Premieberekening autoverzekering?
De premie van een autoverzekering wordt bepaald aan de hand van de waarde van je auto. Voor een volledige casco-dekking (ook wel bekend als allrisk) van een auto is de cataloguswaarde/nieuwwaarde bepalend. Bij een beperkt casco-dekking wordt gebruikgemaakt van de dagwaarde van de auto. De auto wordt elke dag iets minder waard.

De premie voor de Ongevallen Inzittenden is daarentegen niet afhankelijk van de waarde van je auto. Er is namelijk, afhankelijk van de betalingstermijn van de verzekering, sprake van een vast bedrag.

Verstandig?
Er is eventueel een alternatief voor deze verzekering, Schadeverzekering Inzittenden.
In dit geval krijg je naast de lichamelijke schade (letselschade) ook de materiële schade vergoed. Dat wil dus zeggen dat je spulletjes in je auto ook zijn verzekerd tegen schade als gevolg van een ongeval. Vaak is echter de premie bij deze verzekering wat hoger dan de Ongevallen Inzittenden, waarbij ook nog eens de bewijslast van geleden schade geldt.

Voor een geringe extra premie is het derhalve mogelijk gedeeltelijk financieel schadeloosgesteld te worden voor overlijden of blijvende invaliditeit. Een schrale troost voor u of uw nabestaanden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>